PingMe

Wednesday, 2 January 2013

Home » » Supplemen & Pemakanan Untuk Pesakit Diabetes

Supplemen & Pemakanan Untuk Pesakit Diabetes

Diabetes adalah penyakit di mana badan kita tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup atau tidak dapat menggunakannya dengan baik. Insulin diperlukan di dalam badan untuk menukarkan gula di dalam darah kepada tenaga. Oleh sebab itu, kekurangan insulin yang berfungsi dalam badan akan mengakibatkan peningkatan gula di dalam darah.

Kondisi gula yang tinggi di dalam darah dipanggil 'hyperglycemia'. Ia boleh menyebabkan masalah serius kepada sistem saraf dan organ penting dalam badan seperti mata, buah pinggang dan jantung.

4 Kategori Makanan yang perlu diberi perhatian oleh pesakit Diabetes;

1) MAKANAN YANG BEBAS DIMAKAN


  • Semua jenis sayuran hijau, kecuali sayuran berkanji. Contoh: sawi, kangkung, bayam, kailan, kobis, tomato, kacang panjang
  • Semua cecair dan minuman tanpa gula. Contoh: Sup air, air kosong, teh tanpa gula, kopi 'O' tanpa gula, air barli tanpa gula
  • Perasa dan perencah. Contoh: Rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia lengkuas, serai, kunyit, serbuk kunyit, serbuk cili dan sebagainya

2) MAKANAN YANG PERLU DISUKAT
  • Iaitu makanan daripada kumpulan karbohidrat. Ia mengandungi gula yang tersembunyi walaupun kita tak merasai manisnya. Karbohidrat ada 2 jenis: i) Karbohidrat ringkas ii) Karbohidrat kompleks. Penting untuk pesakit diabetes mengetahui amaun yang dibenarkan dan masa yang betul untuk mengambil karbohidrat dalam sehari, lebih-lebih lagi apabila hendak mengambil ubat atau insulin.
  • Jenis makanan daripada kumpulan ini adalah:
    • nasi dan segala jenis bijirin
    • segala jenis roti (roti putih, roti canai)
    • mi, mihun, pasta, kuey teow
    • sayuran berkanji (ubi kentang, ubi keledek, lobak, ubi kayu, labu)
    • buah-buahan
    • kekacang (kacang hijau, kacang merah, dal, tempe, kacang soya)




3) MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
  • Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula yang tinggi. Contoh: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, kek, coklat, aiskrim, biskut manis, minuman berkarbonat, kordial, jem, madu, minuman beralkohol, minuman kordial, susu pekat manis, gula-gula
  • Makanan tinggi lemak tepu, lemak trans atau kolesterol. Contoh lemak tepu: Santan, minyak sapi (ghee), butter, yang tersembunyi adalah daripada daging dan susu. Contoh lemak trans: Marjerin, makanan yang diproses, lelemak. Contoh kolesterol: Organ dalaman, kuning telur, makanan laut, daging merah (lembu dan kerbau)


4) MAKANAN YANG DIGALAKKAN

  • Makanan yang tinggi serat. Contoh: Biskut dan roti tinggi serat. Serat semulajadi terdapat dalam sayuran hijau, buah-buahan dan kekacang.


sumber: Majalah Anis (Dis 2012/Bil 184)

SUPPLEMEN SHAKLEE YANG DICADANGKAN UNTUK PESAKIT DIABETES:

  • VIVIX - Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
  • GLA COMPLEX - memberi kesan positif pada diabetic neuropathy
  • ZINC COMPLEX - membantu penghasilan insulin dan pemulihan luka
  • B COMPLEX - terlibat dalam metabolism gula & pembebasan tenaga
  • SUSTAINED RELEASED VITA-C 500MG - mengukuhkan kapilari dan salur darah
  • ALFALFA COMPLEX - membantu menstabilkan gula dalam darah, kromium (GTF)
  • OSTEMATRIX - tahap Mg yang rendah menyumbang pada masalah diabetes
  • CAROTOMAX - penghalang penglihatan kabur
  • VITALEA - imbangan vitamin & mineral yang lengkap 
  •  
  •  Credit
  • Call/ SMS – Fazs (013-3888728/018-3111749)

No comments:

Post a Comment

Copyright Protected 2013 | Templates Reserved for Kedai S3 | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™